Fredag d. 23. Februar kl 20.00
KIIBU
SDMK i Esbjerg
Entré 100/50
Troels Buur Jensen på guitar
Benjamin Møller Kirketerp på bas
Martin Maretti Andersen på trommer
Marc Kibrick Bernstein på baryton, sopransax og basklarinet
STORIES FROM THE COUNTRYSIDE
Dette musikalske projekt er, som navnet indikerer, fortællinger. Initiativtagerne Troels Buur Jensen og Benjamin Kirketerp kommer begge fra udkantsdanmark. Det er her, i deres liv, at fortællingerne tager sit udspring.
”Det er tirsdag eftermiddag og den lille kiste står klar i kapellet. Låget er blevet sat på og denne verdens sol har for sidste gang oplyst Emmas ansigt. I stedet skinner den nu klart igennem kapellets vinduer ned på den hvide kiste. Indhyllet i solens lys, omgivet af blomster og broderede hilsner er hun klar til at tage afsted. I skærende kontrast til solens glød og blomsternes vælg af farver sidder den sørgende familie. Nogle i gråd, nogle fortvivlede, nogle uforstående. Midt i alt dette sidder jeg. Elleve år gammel, ramt af oplevelsen uden helt at forstå, hvad der egentlig foregår. Jeg vidste udemærket, hvad en begravelse var, og hvad det vil sige at være død. Til gengæld forstod jeg ikke følelsesmæssigt, hvad det vil sige for en familie at miste et barn”
Dette er blot en af historierne, der danner grobund for bandets musikalske univers. Bag hver enkelt stykke musik gemmer der sig en lignende lille historie. Disse små erindringer er essentielle for projektet. Det er lysten til at sætte musik til dem, der baner vej for musikken. Udover historierne selv er melodierne en meget vigtig faktor i disse fortællinger. Bandets melodiske univers ligger i et krydsfelt mellem salmebogen og den nordiske folkemusik. Hist og her drages der også inspiration fra den mere eksotiske lyd fra østeuropa og mellemøsten.
Troels Buur Jensen og Benjamin Kirketerp bidrager begge til bandets musik. De mødtes på Musikalsk Grundkursus i Esbjerg. Deres musikalske fællesskab har siden dengang været præget af lysten til at skabe.
På indspilningen samt livekoncerter medvirker:
Troels Buur Jensen på guitar
Benjamin Møller Kirketerp på bas
Martin Maretti Andersen på trommer
Marc Kibrick Bernstein på baryton, sopransax og basklarinet
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Onsdag d. 28. Februar kl 20.00
Girls In Airports’
SDMK i Esbjerg
Entré 100/50
Girls In Airports’ enestående sound er en mangfoldig blanding af jazz, indie og folkemusik.
Fire stærke albumudgivelser og medrivende koncerter har på kort tid slået gruppens navn fast. Siden de fandt sammen i 2009, er gruppen vokset sammen til en tæt enhed, der konstant søger at udvide deres sound, som ellers er så markant: To horn, keys, perkussion og trommer. For hver koncert lægger de et nyt set og prøver at finde på nye veje ud og ind af melodierne, som er kernen.
Det er et af de ganske få danske jazz-acts, som det er lykkedes at slå igennem i udlandet. I Tyskland repræsenteres de af landets førende bookingselskab og spiller for fyldte koncertsale, nærmest hvor end de kommer hen. Deres musik udgives af det toneangivende britiske label Edition Records.
Girls In Airports er aktuelle med deres femte albumudgivelse, “Live”, der allerede har fået flotte ord med på vejen – værket består af en blanding af nyt og gammelt materiale indspillet på en tour igennem Tyskland i april 2017.
Bandets nysgerrighed har ført dem udenfor musikbranchens centrum: I Kina har de optrådt med flere generationer af folkemusikere, i Brasilien har de indspillet med perkussion-legenden Nereu Mocotó, og herhjemme optræder de ofte med poeten Jens Blendstrup. Konstant udvikling er et gennemgående træk for Girls In Airports.
Siden 2010 har de turneret i både Brasilien, USA, Europa, Sydkorea og Kina.
Medlemmerne er fem vidt forskellige instrumentalister, som fandt sammen allerede som studerende på det rytmiske musikkonservatorie i København. Ved siden af Girls In Airports har de hver især gang i spændende projekter, som bidrager med en masse inspiration:
Mads Forsby spiller blandt andet trommer i Mats Gustafsons internale free-orkestester Fire! og i sit soloprojekt Illjin, der blander originale grooves med improvisation og effekter på trommer.
Perkussionist Victor Dybbroe er også trommeslager i Newclear (tidligere Traveling Tribes), som er en eksperimenterende indie-trio med vind i sejlene både herhjemme og i udlandet.
Mathias Holm er aktuel med sit eget projekt Øya, som er stemningsfulde og nytænkende popproduktioner med Mathias på både vokal, keys og guitar. Han barsler med et debutalbum, som er næsten færdigt.
Saxofonist og klarinettist Lars Greve er på kort tid blevet et af de store danske navne inden for eksperimenterende musik. Blandt andet igennem sit soloprojekt og sine samarbejder med August Rosenbaum og Aske Zidore har han udgivet en række toneangivende plader på pladeselskabet Hiatus, som han er medstifter af.
Martin Stender er hovedkomponist og saxofonist i Girls In Airports. Ved siden af dette har han fuld gang i sit nye projekt i eget navn som ligesom GIA er en slags nutidig jazz, der varierer fra helt enkle melodier til mere syrede improvisationer og lydvandringer.
Laust Moltesens musik er dansksprogede fortællinger, som peger mod en fremtidig folkemusik. Musikken udspringer af mødet mellem en opvækst med dansk kirkemusik og et guitarspil med rødder i vestafrikansk folkemusik og blues fra USA. Teksternes sanselige undersøgelser fortæller historier om en fortryllet verden, hvor bregner, kropsorganer, gopler og menneskelige relationer alle eksisterer på samme virkelighedsplan. De insisterende grooves synkroniserer publikum og smitter tankerne med et åbent, nysgerrigt blik på det velkendte. Fragmenter af tekster bider sig fast, overraskende billeder forankres i klare melodier og får dig til at undres mens du danser. Hans album Citroner udkommer som et samarbejde med billedkunstneren Peter Larsen, som illustrerer sangteksterne med sin farverige stil. Albummet er ude i september 2024.